Nasze wina
Nasze wina to owoc ręcznej pracy i działań natury. To dzięki jej darom mogliśmy stworzyć wina z Minogi, które już w pierwszym roku istnienia winnicy zostały docenione w konkursach.
Cuvée 2019
Czerwone wino wytrawne powstałe z połączenia dwóch szczepów - Leon Millot i Marechal Foch.
Zrównoważona kwasowość.
Alk. 12,4%
Nos: tytoń, wiśnia, czarna porzeczka, bez
Zastosowanie kulinarne: warzywa, grzyby, sałatki, drób, wieprzowina, jagnięcina, wołowina, grill, ostre przyprawy
Temperatura podania: 16-18°C
Nagrody: srebrny medal na XI Ogólnopolskim Konkursie Win AD 2020 w Zielonej Górze.
Leon Millot 2019
Czerwone wino wytrawne o głębokiej barwie.
Wino występuje również w serii: leżakowane przez 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.
Niska kwasowość.
Alk. 12,4%
Nos: tytoń, czereśnia, wędzona śliwka
Zastosowanie kulinarne: warzywa, grzyby, sałatki, drób, wieprzowina, jagnięcina, wołowina, ryby i owoce morza
Temperatura podania: 16-18°C
Nagrody: srebrny medal na XI Ogólnopolskim Konkursie Win AD 2020 w Zielonej Górze.
Marechal Foch 2019
Czerwone wino wytrawne o głębokiej barwie.
Wino występuje również w serii: leżakowane przez 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.
Wyższa kwasowość.
Alk. 12,4%
Nos: tytoń, wiśnia, porzeczka, malina
Zastosowanie kulinarne: warzywa, grzyby, sałatki, drób, wieprzowina, jagnięcina, wołowina, grill, ostre przyprawy
Temperatura podania: 16-18°C
Marechal Foch 2019
Różowe wino wytrawne.
Wyższa kwasowość.
Alk. 12,7%
Nos: wiśnia, truskawka, malina
Zastosowanie kulinarne: warzywa, cytrusy, cielęcina, wieprzowina, grill, owoce morza, sery, przyprawy
Temperatura podania: 10-11°C
Nagrody: finalista konkursu Polskie Korki 2020 - najlepsze polskie wina.
Seyval Blanc 2019
Białe wino półwytrawne, z delikatnym akcentem słodyczy.
Alk. 13,8%
Nos: cytrusy (melon, brzoskwinia, cytryna, mango), zioła, polne kwiaty
Zastosowanie kulinarne: warzywa, grzyby, makarony, drób, wieprzowina, jagnięcina, sery, sosy śmietanowe, przyprawy, desery śmietanowo - owocowe, lody, ciasta, tarty z kremem
Temperatura podania: 10-11°C
Seyval Blanc 2019
Białe wino wytrawne, niezwykle wyraziste.
Alk. 13,8%
Nos: zielone jabłko, biała porzeczka, cytrusy
Zastosowanie kulinarne: warzywa, grzyby, makarony, drób, wieprzowina, jagnięcina, sery, sosy śmietanowe, przyprawy
Temperatura podania: 10-11°C
Solaris 2019
Białe wino wytrawne, zrównoważona kwasowość.
Alk. 12,7%
Nos: cytrusy
Zastosowanie kulinarne: sałatki, warzywa, ziemniaki, zioła, cytrusy, drób, ryby
Temperatura podania: 10-11°C
Nagrody: brązowy medal na VII Konkursie Polskich Win Jasło 2020